Είναι δύσκολο, να ορίσει κάποιος την έννοια της επιτυχίας. Όμως, όταν οι καιροί αλλάζουν, οφείλεις να κινηθείς μονάχα με έναν τρόπο. Στοχεύοντας την πρωτοπορία, υιοθετώντας τη φιλοσοφία, επιτυγχάνοντας το ακατόρθωτο…
Ακριβώς αυτή είναι η κινητήριος δύναμη, που κρύβεται πίσω από κάθε μεγαλόπνοο εγχείρημα των αδελφών Σπύρου και Χρύσανθου Πανά, σε όποιον τομέα και αν οι ίδιοι αποφασίσουν να δραστηριοποιηθούν. Από το Dragoste έως το Central και το Island, η Panas Sophisticated Hospitality έχει κάθε δικαίωμα να υπερηφανεύεται για το έργο της μέχρι σήμερα και μάλιστα “προς όφελος της πόλης”! Και το αποδεικνύει για ακόμα μία χρονιά, με το τελευταίο δημιούργημά της: το Salon de Bricolage…
Μία συνάντηση με το Χρύσανθο Πανά στάθηκε αρκετή για να διαφωτίσει κάθε ερωτηματικό, που γεννά το μυστηριακό και μαγευτικό περιβάλλον της λέσχης. Όμως, ποιο είναι το Salon de Bricolage;
Επιμέλεια: Panagiotis Gkoùvas.
Η λέσχη, ως χώρος, εμφανίζεται για πρώτη φορά μετά το 1650. Τη συγκεκριμένη περίοδο δεν υπάρχουν συγκεκριμένες μορφές λέσχης, αφού κατά κανόνα πρόκειται για members clubs που δραστηριοποιούνται γύρω από την Τέχνη. Βέβαια στο Λονδίνο αποτελούν κάτι το συνηθισμένο μέχρι σήμερα, ενώ ενδεικτικό είναι το Soho House στη Νέα Υόρκη, καθώς και το Silencio στο Παρίσι, που άνοιξε τις πύλες του στις 6 Οκτωβρίου.
Όσο για το Salon de Bricolage; Είναι το πρώτο, οργανωμένο members club στην Ελλάδα, επίσημα! Παροτρύνει τα μέλη του στη λογική “do it yourself”, αφού ερμηνεύεται ως σαλόνι ερασιτεχνίας. “Μάλιστα επιδιώκουμε ένα διαφορετικού είδους reciprocity για τα μέλη της λέσχης μας: Τη συμμετοχή στο Silencio του David Lynch μέσω του Salon de Bricolage…” σπεύδει να τονίσει, ο Χρύσανθος Πανάς.
“ΟΙ ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΣΜΟΙ, ΠΟΤΕ ΔΕΝ ΑΡΚΟΥΝ…”
Ο κόσμος έχει ανάγκη, να γνωρίζει πού ανήκει. Στόχος της λέσχης είναι να προσελκύει αυθεντικούς ανθρώπους και φυσικά φυσιογνωμίες, που κινούνται στο χώρο της Τέχνης. Το focus στους λίγους και πλούσιους εκμηδενίζεται, τη στιγμή που δεν υπάρχουν κριτήρια εμφάνισης. Έτσι, δίνεται σημασία στην προσωπικότητα και το έργο του μέλους, πέρα από κάθε στερεότυπο, χωρίς να προβάλλεται απαραίτητα το privé του χώρου. Δημιουργούνται σχέσεις εμπιστοσύνης μεταξύ των μελών, ενώ συμβαδίζουν οι πλέον υγιείς δυνάμεις: Οι πανεπιστημιακοί, με …τη νεολαία! Σχεδιάζονται οι συνθήκες και ο χώρος, όπου το μέλος καλεί τα δικά του πρόσωπα.
Το Salon de Bricolage απευθύνεται σε όσους δεν είναι εχθροί του μυαλού. Οτιδήποτε άλλο είναι απλά πειραματισμοί. Και οι πειραματισμοί ποτέ δεν αρκούν...
Ανέκαθεν, αποφάσιζαν αρμόδιες επιτροπές για την εγγραφή των μελών σε ένα members club. Η επιτροπή έγκρισης του Bricolage αποτελείται από ονόματα, που έχουν διαγράψει τη δική τους πορεία στον καλλιτεχνικό χώρο: Η Ελευθερία Ντεκώ βραβεύτηκε με EMMY για τον καλλιτεχνικό φωτισμό των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας, ενώ ο Θοδωρής Κουτσογιαννόπουλος αγαπήθηκε μέσα από τις κινηματογραφικές κριτικές του και τις γνώσεις του για το σύγχρονο κινηματογράφο. Στις πάνω από 80 συνεργασίες του σημαντικού αρχιτέκτονα - σκηνογράφου Γιώργου Γαβαλά περιλαμβάνεται το Εθνικό Θέατρο. Παράλληλα, η εικαστικός Θεανώ Πετρίδου έχει αφήσει το στίγμα της στο graphic design και ο Κωνσταντίνος Ρήγος αποτελεί αδιαμφισβήτητα έναν σύγχρονο, μεταμοντέρνο σκηνοθέτη - multi artist!
Στο Bricolage ο επισκέπτης, έχει την ελευθερία να απολαύσει τη βραδιά του, με πολλούς τρόπους: Δοκιμάζοντας τη νέα, ασιατική κουζίνα, από το εστιατόριο του 1ου ορόφου - πέρα από την κουζίνα με comfort food στο ισόγειο. Διαβάζοντας στη ειδικά σχεδιασμένη βιβλιοθήκη, ή συζητώντας δίπλα στο τζάκι. Παίζοντας την αγαπημένη του μουσική, με βινύλια της αρεσκείας του. Βάζοντας το ποτό του στο bar, ή μαγειρεύοντας στην κουζίνα για φίλους! Ο χώρος είναι διαμορφωμένος έτσι, ώστε όλοι να συμμετέχουμε σε έναν ωραιότερο τρόπο ζωής, που έχουμε τόσο ανάγκη στις μέρες μας. Γι’ αυτό και την εικαστική επιμέλεια υπογράφουν ονόματα, όπως ο Δημήτρης Αντωνίτσης και η Άννα Χατζηνάσιου.
“ΕΞΑΛΛΟΥ, ΠΑΝΤΑ ΣΤΟΧΕΥΑ ΝΑ ΠΑΡΑΓΩ ΠΡΩΤΟΓΕΝΕΣ ΥΛΙΚΟ ΚΑΙ ΟΧΙ ΑΠΟΜΙΜΗΣΕΙΣ…”
Η δημιουργία του Salon de Bricolage βασίζεται σε μία μοναδική ιδέα. Τόσο μοναδική, που η γαλλική Vogue έγραψε για τη λέσχη, σε ολοσέλιδο αφιέρωμά της… H προσωπική και συλλογική βελτίωση του συνόλου των μελών μπαίνει σε πρώτο πλάνο, αποσκοπώντας στο κοινωνικό σύνολο. Χαρακτηριστικό παράδειγμα; Η έκθεση εικαστικών φωτογραφιών της Λυδίας Βενιέρη, η οποία διαρκεί έως τις 27 Νοεμβρίου, αλλά και η ξενάγηση των μελών στο Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης. Παράλληλα, διοργανώνονται σεμινάρια γαστρονομίας, συναυλίες και μικρές performances!
“Είναι τεράστια η επιμονή μας να παράγουμε πολιτισμό. Να ψυχαγωγήσουμε και όχι απλά να διασκεδάσουμε το κοινό της λέσχης… Είμαστε ξεκάθαροι σε αυτό.” Ο πραγματικός σκοπός του Salon de Bricolage αποκαλύπτεται μόνον εάν ερμηνεύσει κανείς την ετυμολογία του βασικού συστατικού της λέσχης…
“Αγωγή της ψυχής…”